Flawonoidy na utrzymanie sprawności seksualnej

Flawonoidy to substancje, które występują w roślinach. Posiadają zdolność do usuwania wolnych rodników, dlatego spowalniają procesy starzenia się organizmu. Oprócz tego wykazują umiejętność do istotnych działań przeciwzapalnych, przeciwnowotworowych, detoksykujących czy antyutleniających się. Flawonoidy powinny występować w diecie w potencjalnie jak największej ilości. 

Flawonoidy to związki pochodzenia roślinnego, które powszechnie można znaleźć w warzywach oraz owocach. Wchodzą także w skład niektórych ziół. Ze względu na różnice w budowie, dzieli się je na: flawanony, flawanole, flawony, izoflawony, flawonole oraz antocyjany. Te wszystkie substancje chemiczne nadają roślinom różne kolory, począwszy od żółtego po pomarańczowy, kończąc na granatowym. 

Co to są bioflawonoidy?

Bioflawonoidy to naturalne substancje, które odpowiadają za różnorodność kolorystyczną zarówno owoców jak i warzyw. Związki te posiadają działanie prozdrowotne, dlatego sprawdzają się na wiele dolegliwości zdrowotnych. Bioflawonoidy wykorzystywane są także w leczeniu poważnych schorzeń oraz chorób, m.in nowotworów. Prozdrowotne właściwości bioflawonoidów sprawiają, że mają one zastosowanie w leczeniu terapeutycznym takich schorzeń jak: cukrzyca, choroby układu moczowego i układu sercowo-naczyniowego, choroby Alzheimera i choroby Parkinsona oraz miażdżycy. 

Działania oraz właściwości flawonoidów

Uważa się, że flawonoidy przechodzą z przewodu pokarmowego do krwi w postaci niezmienionej. Część z nich jest metabolizowana głównie w wątrobie oraz jelitach. Prozdrowotne działania flawonoidów wynikają z ich aktywności przeciwutleniającej się, która jednak zależna jest od grup hydroksylowych oraz od ich położenia. Główne działania flawonoidów to:

  • Zwiększanie stabilności błon komórkowych
  • Przerywanie kaskady reakcji wolnorodnikowych
  • Ograniczenie wytwarzania reaktywnych form tlenu w komórkach poprzez hamowanie działania enzymów, które biorą udział w ich powstawaniu
  • Chelatowanie jonów przejściowych miedzi i żelaza, co zapobiega rozwojowi wolnych rodników.
  • Wszystkie właściwości flawonoidów nie są znane, jednak za najczęstsze wymienia się umiejętności: przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwalergiczne, detoksykujące, moczopędne, rozkurczowe, antyarytmiczne, hipotensyjne, antyagregacyjne.

Flawonoidy dzięki swoim właściwościom zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo wzmacniają i uelastyczniają naczynia krwionośne, dzięki czemu zapobiegają powstaniu zatorów. Wpływ flawonoidów na enzymy przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi, a także złagodzenia skurczów naczyń krwionośnych. Flawonoidy są niezwykle ważne w diecie mężczyzn borykających się z impotencją, ponieważ substancje te usprawniają przepływ krwi.